Πολιτικη Κουζινα / A Touch Of Spice
Θέλετε να το αγοράσετε; Πατήστε ΕΔΩ
Buy it now, click HERE
On-Line Κράτηση / Ενοικίαση
Είδος :
Τύπος :
Ημ/νία :


Διακρίσεις: 8 Κρατικά Βραβεία Ποιότητας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2003: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Μουσικής, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνικών, Ήχου, επίσης Βραβείο Κοινού & Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας, Επίσημη Συμμετοχή για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Μια ιστορία γεμάτη Έρωτα, Γέλιο και Αναμνήσεις...


Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Όταν ο ΦΑΝΗΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ (Γ. ΧΩΡΑΦΑΣ), ένας γοητευτικός σαραντάρης καθηγητής αστροφυσικής, μαθαίνει πως ο παππούς του (Τ. ΜΠΑΝΤΗΣ), που έχει να δει από τα 7 του χρόνια και ζει στην Κωνσταντινουπολη, αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα. Φωνάζει τους παλιούς φίλους του παππού του να τον υποδεχτούν όλοι μαζί και ετοιμάζει μια σειρα από πιάτα πολίτικης κουζίνας. Το τραπέζι είναι στρωμένο και το μόνο που απομένει είναι η άφιξη του παππού του. Εκείνη, όμως, τη σημαντική, για τον Φάνη, στιγμή, ένα τηλεφώνημα αναβάλει τη συνάντηση. Ο παππούς αρρωσταίνει κι έτσι ο Φάνης αποφασίζει να πάει στην Κωνσταντινούπολη και να ξαναζήσει τις αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων.

ΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ

Γυρνάμε πίσω στο χρόνο, στο τέλος της δεκαετίας 50, στα πρώτα μαθήματα μαγειρικής που παίρνει ο Φάνης, 6 χρονών (Μ. ΟΣΣΕ), από τον παππού του στο μικρό μπακάλικο που έχουν στην Κωνστντινούπολη. Τα χρόνια αυτά της παιδικής αθωότητας ο Φάνης έχει και μια μικρή φίλη, τη Σαϊμέ (Γ. ΑΚΙΛΝΤΙΖ). Τα δυο παιδιά παίζουν στο μπακάλικο του παππού και εκεί ο Φάνης μαθαίνει στη Σαϊμέ συνταγές μαγειρικής ενώ εκείνη του χορεύει σε ανατολίτικους σκοπούς. Λίγα χρόνια μετά, η ατμόσφαιρα σκοτεινιάζει όταν η Τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει να απελάσει όλους τους Έλληνες της Πόλης που έχουν Ελληνική υπηκοότητα και μέσα σ αυτούς είναι και ο Φάνης με τους γονείς του (Ι. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ & Ρ. ΛΟΥΪΖΙΔΟΥ). Ο παππούς μένει πίσω και ο αποχαιρετισμός είναι πικρός. Σε αυτό το ταξίδι ο Φάνης για πρώτη φορά βιώνει το τραύμα όλων των Ελληνων της Πόλης. Οι Τούρκοι τους διώχνουν σαν Έλληνες και οι Έλληνες τους υποδέχονται σαν Τούρκους.

ΤΑ ΚΥΡΙΩΣ

Έτσι ο Φάνης βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο καιρός περνάει και ο παππούς δεν έρχεται. Ο Φάνης περνάει πολλές ώρες απομονωμένος, κοιτάζοντας τα αστέρια και δοκιμάζοντας μπαχαρικά. Νοσταλγεί τις δυο μεγάλες του αγάπες: τις ιστορίες του παππού του και το χορό της Σαϊμέ. Τα χρόνια περνάνε και σε ηλικία πλέον 17 ετών ο Φάνης (Ο. ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ) είναι αρχιμάγειρας στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας.

ΤΑ ΓΛΥΚΑ

Τριάντα πέντε χρόνια μετά ξαναβρίσκουμε τον Φάνη στα σαράντα όπως τον αφήσαμε στην αρχή της ιστορίας, γλυκό και μελαγχολικό να περιπλανιέται στους γκρίζους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Τελικά το ταξίδι ήταν γραφτό να γίνει, μόνο που αυτός που ταξίδεψε ήταν ο Φάνης. Ο παππούς όχι μόνο ανέβαλε το ταξίδι στα ξαφνικά, αλλά και τα μαντάτα για την υγεία του ήταν ανησυχητικά. Σε μια Πόλη μελαγχολική μεν αλλά πάντα όμορφη, μια ακόμα πιο όμορφη έκπληξη προκαλεί ένα ευχάριστο διάλειμμα μέσα στην όλη στενοχώρια. Η Σαϊμέ (ΜΠ. ΚΟΚΛΟΥΚΑΓΙΑ) ξαναβρίσκεται στο δρόμο του και από εκείνη τη στιγμή ο Φάνης θα ξαναζήσει τον παιδικό του έρωτα.

ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Η παραμονή του Φάνη στη Πόλη μέσα σε όλες τις συγκινήσεις θα συμπεριλάβει κι άλλη μια. Η πανεπιστημιακή θέση που του προτείνεται θα τον διχάσει και θα τον δελεάσει. Το όνειρο όμως κάποτε τελειώνει και η συνέχεια πρέπει να είναι ρεαλιστική. Όταν ο Μουσταφά (Τ. ΚΑΡΑΝΤΑΛ), ο άντρας της Σαϊμέ με τον οποίο ήταν σε διάσταση, έρχεται αναπάντεχα στο σπίτι της, η συνάντηση και των τριών θα δώσει στο όνειρο την πραγματική του διάσταση...

Δημοφιλέστερες