Παραχαρακτες / The Counterfeiters - Die Falscher
On-Line Κράτηση / Ενοικίαση
Είδος :
Τύπος :
Ημ/νία :


Βασισμένο Στην Αυτοβιογραφία Του Άντολφ Μπούργκερ (The Devil’s Workshop)
ΟΣΚΑΡ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2008
Για να σώσουν τη ζωή τους θα αναγκαστούν να διοργανώσουν τη μεγαλύτερη παραχάραξη νομισμάτων στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Το THE COUNTERFEITERS περιγράφει την πραγματική ιστορία του Σάλομον Σόροβιτς, έμπειρου παραχαράκτη και λάτρη της μποέμικης ζωής. Όταν συλλαμβάνεται από τους Ναζί το 1936, μεταφέρεται στο Μαουτχάουζεν, όπου καταφέρνει να επιβιώσει χάρη στο καλλιτεχνικό του ταλέντο. Το ίδιο αυτό ταλέντο θα του «εξασφαλίσει» τη μετάθεση σε ένα άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Σαχσενχάουζεν, όπου έχει στηθεί μια καλά οργανωμένη επιχείρηση παραχαράξεως νομισμάτων για την οικονομική ενίσχυση του πολέμου και των SS. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση πλαστογραφίας όλων των εποχών, όπου 130 εκατομμύρια στερλίνες τυπώθηκαν παράνομα, κάτω από τις πιο τραγικές συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια του πολέμου, καθώς το Γ’ Ράιχ έβλεπε το τέλος να πλησιάζει, η Γερμανική ηγεσία αποφάσισε να κυκλοφορήσει πλαστά χρήματα στα νομίσματα των μεγάλων εχθρών της, ώστε να πλήξει την οικονομία τους, γεμίζοντας παράλληλα τα άδεια γερμανικά ταμεία. Έτσι, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαχσενχάουζεν, δύο πτέρυγες απομονώθηκαν ολοκληρωτικά και μετατράπηκαν σε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχαράξεως. Αυτή ήταν η αρχή για την «Επιχείρηση Μπέρναρντ».

Μαζί με τον Σάλομον Σόροβιτς, στο στρατόπεδο μεταφέρονται όσοι κρατούμενοι μπορούν να φανούν χρήσιμοι στην Επιχείρηση: επαγγελματίες ζωγράφοι, πρώην τραπεζικοί υπάλληλοι αλλά και απλοί τεχνίτες, όλοι τίθενται υπό τις διαταγές του σκληρού αρχηγού Χέρτζογκ. Κι ενώ οι παραχαράκτες καταφέρνουν να δημιουργήσουν τις πρώτες αψεγάδιαστες λίρες, με έπαθλο από τον Χέρτζογκ ένα τραπέζι πινγκ-πονγκ, ο Μπούργκερ, φίλος και συνάδελφος του Σάλομον αρχίζει να έχει δεύτερες σκέψεις για τη βοήθεια που προσφέρουν στους Γερμανούς και αποφασίζει να σαμποτάρει την επιχείρηση. Ο Σόροβιτς κρατά μια ουδέτερη στάση αλλά όταν συνειδητοποιεί ότι κάθε προσπάθεια συμβιβασμού με τους Ναζί είναι ανώφελη, ο πόλεμος έχει μόλις τελειώσει. Βγαίνοντας από τα «Χρυσά Κελιά» τους, καλοντυμένοι και χορτάτοι, οι παραχαράκτες έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα των άλλων κρατουμένων: αποστεωμένα, βασανισμένα θύματα που οριακά αναγνωρίζονται ως άνθρωποι, να περιφέρονται άσκοπα ανάμεσα σε στοίβες πτωμάτων. Καμιά φορά η επιβίωση και η συνείδηση γίνονται δυο ασύμβατες έννοιες.

Δημοφιλέστερες